„Pajautos projekcijos” – Juditos Liaudanskaitės fotografijų paroda

Spalio 13 d. 17 val.

Galerijoje "Aukso pjūvis"

Spalio 13 d. 17 val. galerijoje „Aukso pjūvis” atidaroma Juditos Liaudanskaitės fotografijų paroda „Pajautos projekcijos”.

Judita Liaudanskaitė – daug metų pasaulį per fotografijas kalbinanti kaunietė. Turinti inžinerijos mokslų diplomą, bet studijavusi ir paveldosaugą, susipažinusi su piešimo, kompozicijos ir kompiuterinio dizaino pagrindais. Meno rezidentūros stipendiatė Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (2020), aktyviau parodinėje veikloje pradėjusi dalyvauti nuo 2019 m. Jos parodų geografijoje – ir lietuviški toponimai (Dubičių kultūros centras, Varėnos raj., Klaipėdos kultūrų fabrikas ir Klaipėdos Parodų rūmai), ir garsūs užjūrio miestai: San Francisko Moscone parodų centras, JAV.

Paroda gimtajame Kaune talpina realybės fragmentus iš Lietuvos, Vokietijos ir Italijos miestų. Jų pajautos autorę kreipia į alegorizuojamos kasdienybės tematikos lauką, ją domina daikto semantika, taiklus netikėto fotografinio žvilgsnio „šūvis“. J. Liaudanskaitė dažnai  naudoja klasikinius fotomeno „ėjimus“ – paryškintą šviesos ir šešėlių žaismą, detalių stebėjimą, jų išryškinimą, atspindžio ar pasikartojimo ritmiką, kontrasto ar analogijos principus. Vis tik akivaizdu, kad fotografei svarbu ne vien formos ir kolorito tyrimas, struktūrų ir kompozicijų analizė, tiksli rakurso ar pasirinkto žvilgsnio taško geometrija. Aplinkinio pasaulio detales, daiktus ar šešėlius Judita – lyg poetė žodžius – dėlioja taip, kad sukurtų vizualinių tropų figūras: personifikacijas ir alegorijas, sinekdochas (dalis pateikiama vietoje visumos) ar hiperboles. Į jas projektuodama savo požiūrį, fotografė stebimus vaizdus dažniausiai komentuoja rimtai, jos interpretacijos neretai pasižymi minorine tonacija, prarasties nuojauta ar kritikos gaidele. Tačiau nujaučiamas pasakojimo dramatizmas visada įsikūręs stabilios kompozicijos tvirtovėse, jas supa švelninanti elegiškų jausmo vandenų juosta, o viršuje nuolat plevėsuoja išgrynintos estetikos vėliava. Pati Judita paprastai lieka išorėje – ir lyg jautri Valdovė strateguoja Didžiojo Meno mūšio eigą, tebesitęsiančią jos fotografijų metaforiškame lauke.

Paroda veiks iki lapkričio 13 d. 

Violeta Jocienė

Menotyrininkė

LDS Kauno skyriaus Dailėtyros sekcijos pirmininkė

Prenumeruokite naujienas

Gaukite pranešimus apie naujus kūrinius ir parodas

prenumeruokite